Friendship

Daisypath Friendship tickers

Weeding

Daisypath Anniversary tickers

Akma Sofia

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 23 December 2013

Melawat org sakit..

Ari Ahad ari 2 aku g melawat anak buah aku masuk Hospital Serdang sbb denggi.

Mcm biasa ayah pia xde..busy..tumpang pak cik pia

Spai kat sn, ramai rupe nyer bdk yg kna denggi..musim..risau lak aku..

Yg sblh katil baby 3 bln..kahak..bunyi kuat..cian nk minum susu bp kali tersedak..

Anak buah ku yg kna denggi..

Cian anak buah aku n...muntah2..badan panas..dh lah kurus..makin kurus

Satu hal makanan hospital dia kate smua xsedap

Laki aku kate biasa lah org sakit mmg smua xsedap

Tp mmg anak buah aku n pn memilih makan..hahaha..

Tapi kat sn pia n aida (sepupu pia) bt hospital mcm taman permainan

Korg tgk gamba kat bawah

Kak Aida belasah adik pia

Pia balas balik..anak ibu


Macam kuat je nk angkat pia ooiii..
Menyorok..mcm xnampak je
Lariiii..
Nak tgkp gamba berdua pn susah..

Dapat pun



Ngan kak aida skali...


Tgk gamba n..gemuk mak pia oooiii..patut lah ramai tegur kau pregnant..xpe amin..;)


Wednesday, 18 December 2013

SSPN




11.12.13 cuti sultan selangor..sempat lah aku settle kan hal2 sofia dh lama bertunda..bukak akaun SSPN n ASB...



Jenuh makcik kira duit raye pia yg seringgit sbb cik pia pn joint tolong kira..lupe kira balik..



N dh akhir tahun kna bukak jgk SSPN sbb nk krg kan byr tax...klu xcian ayah pia kna byr byk..duit 2 bleh guna byk lg..



Mlm sblm 2 dh tgk PTPTN punye laman web dpt free payung lah..tabung lah..semangat n..



Rupe nye klu g kaunter PTPTN je dapat...klu bukak kat bank xdpt..siap org maybank 2 kate..nnt dia pos kat umah kot..kot..



Jawapan nye xde lah 2..





Sila ikuti panduan pengisian Borang Permohonan Pembukaan Akaun Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) melalui laman web PTPTN seperti berikut: 


1.      Borang Permohonan Pembukaan Akaun ini hendaklah dicetak menggunakan Kertas A4 yang beratnya sekurang-kurangnya 80 gram ke atas dan berwarna putih. - xpyh susah..isi je kat sn..




2.      Pemohon hendaklah mencetak Borang Permohonan Pembukaan Akaun SSPN-i ini melalui laman web PTPTN. Borang Permohonan Pembukaan Akaun yang lengkap diisi hendaklah dibuat dua (2) salinan dan dihantar bersama-sama salinan asal, Slip Deposit, dokumen-dokumen sokongan dan wang deposit (seminima RM20.00) di mana-mana kaunter Ejen PTPTN yang dilantik oleh PTPTN di seluruh Malaysia.




3.      Ejen PTPTN adalah seperti berikut:-

                                 I.            Bank Simpanan Nasional (BSN);

                                 II.            CIMB Bank Berhad;

                                 III.            Agro Bank;

                                 IV.            Bank Kerjasama Rakyat Malaysia (BKRM);

                                  V.            Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB); dan

                                  VI.            Maybank. 



4.      Salinan dokumen-dokumen sokongan yang diperlukan bagi pembukaan akaun SSPN-i adalah seperti berikut:-


                    I.            Salinan MyKad/ Kad Tentera/ Kad Polis Pemohon;



                   II.            Salinan Sijil Kelahiran/MyKid/MyKad Anak; dan



                 III.            Surat perakuan/ sijil anak angkat (bagi ibubapa yang ingin membuka akaun bagi anak angkat di bawah jagaan sah mereka).


5.      Tiga(3) salinan Borang Permohonan Pembukaan Akaun dan Sip Deposit yang diterima oleh ejen PTPTN yang siap diproses akan diagihkan oleh ejen PTPTN bagi keperluan seperti berikut:-


                  I.            Salinan asal (Cetakan) – untuk PTPTN



                 II.            Salinan kedua                 – untuk ejen PTPTN



                 III.            Salinan ketiga                 – untuk Pendeposit



Borang Permohonan Pembukaan Akaun yang telah siap diproses akan dihantar bersama-sama dokumen sokongan dan salinan Slip Deposit kepada PTPTN.  Sila pastikan pendeposit menyimpan satu salinan borang yang telah diproses sebagai rujukan.






KELEBIHAN SSPN 





Butiran
SSPN-i
Bank (Produk Simpanan Pendidikan)
Kadar dividen/keuntungan
2011 - 3.75%
2010 – 3.25%
2010
  0.60% - 2.00%

Geran Sepadan
Maksimum sehingga RM10,000/keluarga
Tiada

Pelepasan Taksiran Cukai Atas Simpanan

Maksima sehingga RM6,000
Tiada
Pengecualian cukai atas dividen/keuntungan

Dikecualikan Cukai
Tiada
Risiko
Tiada risiko - Jaminan Kerajaan
Risiko rendah - Bergantung kestabilan bank

Takaful
Tiada Had Maksimum

RM100,000.00 (Insurans Amanah-Akaun dibuka oleh pengetua/wakil pengurusan rumah anak yatim)


Khairat kematian/pampasan kepada pendeposit sebanyak RM2,000

Tiada




Yg lain xpenting...yg penting pelepasan taksiran cukai..hahaha..



Wednesday, 11 September 2013

Anniversary Weeding - 2


Allahamdulliah ari n genap 2 thn perkhawinan Me (Fatiyah) + Abdul Hadi..
(11 September 2011 bersamaan 13 Syawal 1432H)

Cpt sungguh masa berlalu...dh 2 thn...rs mcm br je lg kawin..hehehe...perasan

Semoga perkhawinan nie kekal hingga akhir hayat...Amin...

Terima kasih Abdul Hadi memahami sy selama n..Luv u ketat2..


Dua2 poyo..tahan gelak...



Mas Kawin..

Wednesday, 28 August 2013

Open Office

Dh lama sgt xupdate blog..

 Nk update kat umah mmg xdpt lah..broadband husband bw ke opis dia lak..pas2 nk melayan pia lg..

Kat opis lg lh xdpt...sbb dh kna blog...n sementara tgh on n baik update..hehe..

N nk cite pasal open office sempena raya puasa

Kat bawah list yg masing2 kna bw..byk x..


Makanan punye lah byk spai pkl5 pn xabis lg..last nye masing2 tapau bw balik..

Nasib baik kak ju bw plastik n getah siap utk bungkus..

Kueh raya + keropok spai ari n ade lg saki baki kat peti ais yg xabis lg..

Yg kelaka nyer esok nye masing2 sakit perut..hahaha..penangan makan mcm2..

Last share gamba open office..yg xseberapa..sbb lbih makan je..hahaha..


Menu yg ade..peace yo..


Perasmi...gagah dia duduk dulu..


Boss berucap..skali ramai lak peminat nk snap gamba..


Gamba n jgn fokus kak jun n latachume dulu..tgk blkg..cian kak nora dh pening..ishh..


Mak cik jun tgh potong lemang dia br spai..


Say cheese smua..opismate..tp ramai jgk yg xde..yg lelaki..

K lah..nk sbung bt keje..bye2..

Monday, 22 April 2013

Makan Di Perlis


Ok nk cerita jgk cite basi n...whatever..hehehe..
Kiteorg bertolak pas subuh..so sarapan kat RNR je..

Spai perlis dlm pkl 2...so makan kat kedai tepi jalan dh nk dekat spai ke hotel..oleh kerana lbat byk lauk yg xberapa best yg tinggal...so kami decide makan laksa..
Bleh lah tahan...tp bak kate husband sedap lg mak dia masak..whatever..




Petang kiteorg makan mee goreng n bihun tomyam kat gerai Padang Besar...gamba xde..;p

Malam nyer makan dekat kedai berhampiran T Hotel (hotel yg kami stay)...jalan kaki je..
Byk kedai makan pilih jer...smua berunsur kn seafood n bakar...kite bleh request seafood 2 nk masak pe..

husband tgh pilih... 


syg nk ikan besar x..xmau...kite berdua je..


sibuk tgk ayah dia pilih ikan..


ayah pia nk yg 2..dr jauh pn bleh pilih...(pia bkn leh makan 2 lah)


Mari tgk hasil pia n ayah dia pilih..

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


n lah hasil nyer....pe lg makan..lapar gile wak2 n

Esok pagi2 kiteorg sarapan kat T Hotel je..senang..
Lg pn makanan dia bleh tahan..
Ade mee, bihun, bubur nasi (paling penting pia bleh makan), cornflakes, susu, teh n lupe roti.


gamba pia makan je..hehehe..

Tgh ari xyah risau kiteorg makan kat kenduri kawin kawan husband kat jitra...dkt je...
Jd jauh sbb gatal je singgah ke Bukit Kayu Hitam.

Pas kenduri pe lg...balik umah lah...bye2 perlis


Kurang tidur punca pelbagai masalah kesihatan




gambar hiasan
Satu sahaja punca tapi pelbagai masalah yang timbul hanya kerana satu punca sahaja


*Sistem imun menjadi lemah: Anda mudah terkena selsema dan di jangkiti penyakit lain. kerana kurang tidur akan menyebabkan sel darah putih berkurangan dan menjejaskan sistem imun badan anda

*Kencing manis : Dikaitkan walau pun anda tidak mempunyai masalah kesihatan yang lain..tapi apabila anda kurang tidur, anda akan menghadapi masalah insulin

*Kegemukan : Apabila anda kurang tidur anda akan melemahkan hormon pertumbuhan yang mengawal nisbah lemak dan otot tubuh, selain mengawal hormon leptin. Keadaan ini akan menyebabkan anda terasa lapar

*Kanser payudara : di kaitkan apabila anda terdedah kepada cahaya kerja pada sebelah malam..terlalu lama

*stres : Kurang fokus apabila otak kurang rehat

*Cepat tua : Ketika tidur..proses pembaik pulih sedang berlaku..dan hormon di pulihkan ketika anda tidur..sel2 akan sihat jika anda cukup tidur

*70% risiko mati muda : mereka yang tidak cukup tidur, berisiko mati muda

P/S : So pe lg jom tido skrg...

sumber: jurnal kesihatan malaysia

Tuesday, 2 April 2013

Aksi Pia dlm kete

Mari kite tengok ragam pia dlm kete bila jalan jauh.

Mula2 mood dia hepi jer


yeye...pia g jalan


diam ibu nk tgkp gamba lg

Pas2 mula lah dia bt perangai...nk ddk ngan ayah dia...xbg menjerit2.

ibu gelak kn jer..biar kn.

Pas2 ayah pia dh xtahan..berhenti kt RNR Tanjung Malim..tukar ddk belakang ayah kate..

Nangis...g ddk blkg bagi makan...tp xabis lg dh tido..huh..



Pas2 xmau ddk dlm car seat lak...terpaksa ibu kosong kan tempat..berhenti lg sbb nk transfer brg cars seat ke dpn..bila nk spai n pia...ibu nk g shopping..

yeye...saya suka..

ibu xspai lg ke..yo lah br perak syg




ibu asyik tgkp gamba je...xpenat ke..

Finally spai perlis..g makan dulu n pas2 check in..trus g padang besar..
Nasib baik si pia xmeragam...good girl.
Tp balik padang besar punyer penat..masuk kete trus tido..


Perut sy nampak lah ibu..

Besok pagi dh kuar awal sbb nk g bukit kayu itam dulu...pas breakfast kt hotel trus gerak..

say cheese..

ibu n ayah cr jalan nk g kenduri kawin..pia main ipin ye..

pia bt pe kt ipin


selamat pas kenduri trus tido..

balik kenduri penat..minum susu trus tido...

g mandi kat RNR...sbung balik tido..

cian anak ibu..ddk pn leh tido

Tido lg...spai balik umah

penat nyer...mulut pn ternganga

Last nye spai umah pkl 2.30 pia xnak tido pulak...aduyai..pia nk kna n...




Wednesday, 27 March 2013

Makanan Pia utk travel


Sabtu lepas kiteorg g Perlis...kebetulan ade kenduri kt Jitra, Kedah ari Ahad...alang2 g jln2 ke Perlis.

N first time bw pia jln jauh...slalu balik kg je...jd xyah risau pasal makan sbb umah mak mentua confirm ade.

Nak masak pagi2 2 malas sbb sblm Subuh janji nyer nk bertolak (malas btui ibu pia n)..last2 pas Subuh gak..huh..

Jd nyer sy n husband pn beli lah cerelac Nestle perisa sayur2an...



Nk beli nestum xleh lak...sbb doc dh kate nestum 2 bleh bt baby lg byk kahak..dh lah mmg pia tgh batuk wak2 n..so kna jg..takut pia kna asma..sbb dua2 belah family mmg ade asma yg teruk..


Tp yg tension nyer pia xsuke bubur n...dia makan pas2 kuar kan balik..slalu bg lah pe...pia telan je. Paksa jgk dia makan. Makan  skt tp xabis n trus tido ngan mulut kotor..xamik gamba comot pia..tp gamba sleep je ade..


Nasib baik ibu ade bw biskut..klu xlapar lah kau pia..satu ari xmakan


Malam nyer pia makan nasi putih..lenyek kan siap2..pas2 suap selang seli ngan air..nasib pia dh ade 4 batang gigi..jd kunyah dulu tau..


Esok pagi2...nasib baik T Hotel yg kiteorg duduk sedia kan bubur nasi..jadi bg pia makan kenyang..xyah risau sgt nnt..sbil 2 bg dia makan roti putih...



Ok jgn percaya pia bleh abis kan smua..yg lbih ibu pia yg makan..dlm kete pn pia makan roti putih jer..sbb pia penat sgt...tido je dlm kete...bubur MCD pn x jd beli..klu x bleh ibu pia skali tumpang makan..

Pas n citer ragam pia dlm kete...pening nk layan...

Thursday, 14 March 2013

Aksesori kepala boleh ancam keselamatan bayi




“Cantik bawa mudarat?”
Pada 12 Oktober, 2012 satu artikel telah dikeluarkan dalam akhbar harian, membincangkan aksesori kepala bayi yang boleh mengancam keselamatan dan kesihatan bayi. Menurut perunding pediatrik dan neonatalogi dalam artikel tersebut, tulang kepala bayi masih lembut terutama pada usia selepas lahir sehingga 18 bulan menyebabkan ia mudah tercedera. Antara perkara yang dibimbangi adalah keadaannya yang ketat, fabrik yang boleh menyebabkan elergi dan headband yang boleh jatuh ke leher dan tersangkut pada sesuatu. Bagi mengelakkannya, beberapa panduan memilih aksesori kepala diberikan. Kami kongsikan disini panduan tersebut bersama beberapa panduan tambahan:


Bahan buatan
• Cekak rambut dan headband: pastikan ia dibuat daripada fabrik kapas atau lembut dan tetap ditempatnya serta memenuhi fungsi mengelakkan rambut jatuh ke mata dan muka.
• Bahan tanpa toksik.


Hiasan pada aksesori
• Renda atau ropol yang keterlaluan menyebabkan bayi tidak selesa.
• Elakkan hiasan yang bergemerlapan (glitter), berbatu kecil atau mempunyai karekter kartun yang dibuat daripada plastik pada aksesori kepala.
• Bagi hiasan reben, pastikan ia daripada jenis yang berkualiti kerana ada reben yang mempunyai tepi yang tajam dan boleh mengakibatkan luka.
• Terbaik jika memilih aksesori ringkas tanpa hiasan untuk bayi.


Ciri aksesori
• Cekak rambut dan headband: pastikan elastik dan elakkan jenis reben kerana mudah jatuh ke leher.
• Klip rambut: pilih klip alligator yang perlu ditekan untuk membuka dan boleh ditutup ketat. Ia tidak mudah untuk lekang daripada rambut bayi.
• Getah ikat rambut: elakkan sama sekali kerana mudah tanggal pada rambut bayi yang halus dan lembut.
• Bow rambut: pastikan saiznya tidak terlalu kecil hingga boleh dimasukkan ke dalam mulut jika bayi dapat mencapainya.
• Elakkan aksesori yang menyakitkan pada rambut dan kulit kepala bayi ketika menggunakannya.
• Jika ragu-ragu tentang bahan plastik dan besi bagi klip dan bow rambut, pilihlah cekak atau headband kerana ia lebih selamat.


Pemakaian
• Jangan dipakaikan terlalu lama
• Buka aksesori kepala apabila bayi tidur atau apabila tiada pengawasan orang dewasa
• Pastikan aksesori yang dipilih berfungsi sepenuhnya dan cantik dipandang


Beberapa pilihan aksesori kepala bayi
Ketika membuat pilihan, ingatlah tabiat bayi yang suka menarik apa saja yang dirasakan tidak selesa pada rambut ataupun kepala dan suka memasukkan apa saja ke dalam mulut. Dengan peringatan ini dan panduan di atas, beberapa jenis aksesori kepala bayi yang boleh anda pilih untuk si comel termasuk:


Cekak dan headbands
Kedua-dua jenis aksesori ini sangat digemari kerana ia senang dipakaikan. Ia biasanya dibuat daripada bahan yang pelbagai bahan termasuk kain kapas, resin dan plastik. Yang terbaik adalah headband yang longgar dan muat-muat dengan selesa pada kepala bayi. Boleh juga jika anda buat sendiri menggunakan pantyhose. Gunting saja ia menjadikannya seperti ‘ring’ dan pakaikan pada bayi. Ia tidak ketat dan lembut pada kulit bayi. Jenis fabrik yang boleh dibalut pada kepala bayi adalah lebih selamat berbanding jenis elastik. Pilihan headband adalah terbaik sebagai aksesori kepala kerana biasanya ia terlalu besar untuk ditelan oleh bayi dan boleh dipadankan dengan baju mereka.


Klip rambut bayi
Klip rambut biasanya lebih berguna bagi rambut bayi yang sedikit panjang dan perlu untuk disisir ke belakang. Biasanya ia dibuat daripada besi dan plastik, maka elakkan pemakaian yang terlalu ketat pada rambut dan kepala bayi. Pastikan ianya mudah dibuka dan dikunci tanpa menyebabkan kesakitan. Cari klip rambut yang jika bayi menariknya, ia tidak mudah tanggal.


Topi dan serkup kepala
Topi dan serkup kepala juga boleh menjadi aksesori kepala bayi yang selamat dan memberi perlindungan kepada bayi daripada angin dan matahari. Pilihlah buatan daripada kain kapas atau bulu. Namun ia agak mencabar kerana bayi tidak gemar membiarkan topi atau serkup kepala berada lama di atas kepala mereka. Gunakan alat pengikat yang lembut dan selesa supaya tidak mengganggu bayi.




Pia skali jer pernah pakai headband...wak2 dia 1bln...tp 2 pn pia xsuke. 
Ayah pia kate klu pia head band bulat sgt muka dia


Ibu please bukak kan



Tapi klu topi memang slalu...


Say Cheese Darling


Aksesori yg lain mmg xpernah try lg..tp pas n nk pilih aksesori kepala utk pia kna pilih btui2...lg senang xyah beli...jimat duit..hehehe..